FA Nieuwsbrief december 2016

Jaargang 05 nummer 07

In deze Financieel Actief Nieuwsbrief:

Algemeen

Tweede Kamer neemt bijna alle Prinsjesdagplannen aan: de stand van zaken | Artikel

Kapitaalverzekeringen

Nieuwe praktische vragen en antwoorden I Artikel

Sparen en beleggen

Box 3 in 2017 I Artikel

Pensioen

Kleinsma wil kleine pensioenen behouden | Kort bericht

Wetgeving in parlement

Op de hoogte blijven van de laatste parlementaire ontwikkelingen? Kijk dan bij het Overzicht (financiële) wetgeving in parlement en recent aangenomen wetgeving.

Gids Productfiscaliteiten 2016

Heeft u een vraag over pensioen, lijfrente, kapitaalverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering, eigen woning, etc.? Kijkt u dan eens in de Gids Productfiscaliteiten 2016. Deze Gids is in tien jaar uitgegroeid tot hét naslagwerk over de fiscale regelgeving voor verzekerings- en bancaire producten.

Hoewel bij deze uitgave de uiterste zorg is nagestreefd, aanvaarden auteur(s), redacteur(en) en uitgever geen aansprakelijkheid voor eventuele (druk-)fouten en/of onvolkomenheden.

Artikelen 

Kapitaalverzekeringen: nieuwe praktische vragen en antwoorden

Op 31 oktober 2016 heeft de Belastingdienst vragen en antwoorden gepubliceerd over de kapitaalverzekering eigen woning (KEW), de spaarrekening eigen woning (SEW) en het beleggingsrecht eigen woning (BEW) en voor 2001 bestaande kapitaalverzekeringen. De publicatie omvat in totaal dertig vragen waarvan er maar liefst dertien nieuw zijn.

Box 3 in 2017

Vraag:
Hoe komt box 3 er in 2017 nu precies uit te zien?

Korte berichten 

Kleinsma wil kleine pensioenen behouden

Staatssecretaris Kleinsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vindt het belangrijk dat kleine pensioenaanspraken hun pensioenbestemming behouden. Met name werknemers met kortlopende dienstverbanden worden steeds weer geconfronteerd met afkoop van hun klein pensioen. Uitgangspunt van het voorstel van Kleinsma is dat voor nieuwe kleine pensioenen het recht van pensioenuitvoerders vervalt om kleine pensioenen af te kopen. Overigens blijft afkoop op de einddatum mogelijk.