FA Nieuwsbrief augustus 2018

Jaargang 7 nummer 1

In deze Financieel Actief Nieuwsbrief:

Pensioen en Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen

Pensioen

Gouden handdruk

Eigen woning

Wetgeving in parlement

Op de hoogte blijven van de laatste parlementaire ontwikkelingen? Kijk dan bij het Overzicht (financiële) wetgeving in parlement en recent aangenomen wetgeving.

Hoewel bij deze uitgave de uiterste zorg is nagestreefd, aanvaarden auteur(s), redacteur(en) en uitgever geen aansprakelijkheid voor eventuele (druk-)fouten en/of onvolkomenheden

 

Artikelen

Financieel plannen voor ZZP Nederland

Jasper Brainnet

Opdrachtgevers van zelfstandigen zonder personeel (ZZP’ers) opgelet! De komende maanden komt de Belastingdienst misschien op bezoek. De Belastingdienst wil met u praten over arbeidsrelaties met zelfstandigen en eventueel handhavend optreden als u ‘kwaadwillend’ bent. Extra kosten van naheffingen, pensioenpremie of andere onverwachte werkgeversverplichtingen zijn denkbaar als een zelfstandige werknemer(achtig) blijkt te zijn. De juridische verschillen tussen zelfstandigen en werknemers zijn immers groot. In deze bijdrage beschrijf ik de beoordeling van arbeidsrelaties, vanuit het perspectief van de inkomstenbelasting en loonheffingen en probeer ik een voorstelling te maken van het verloop van een discussie met de Belastingdienst. Een discussie waar veel van afhangt en die hierdoor voor actieve financieel adviseurs niet minder interessant is.

Korte berichten

Knelpunt bij oudedagvoorziening?

Staatssecretaris Snel van Financiën heeft gereageerd op een verzoek om aandacht van het Register Belastingadviseurs (RB) voor een gesignaleerd knelpunt.
Bij de uitfasering van het pensioen in eigen beheer kan de balanswaarde van dat pensioen zonder belastingheffing worden prijsgegeven en tegelijkertijd worden omgezet in een oudedagsverplichting (ODV).
Als de gerechtigde tot de uitkeringen - de directeur-grootaandeelhouder - overlijdt voordat de aanspraak volledig aan hem is uitgekeerd, moet de resterende waarde van de aanspraak in termijnen worden uitgekeerd aan diens erfgenamen. Dat kan alleen voor zover het een natuurlijk persoon betreft.
Het RB geeft aan dat dat het wenselijk is om het recht op uitkeringen uit de ODV bij overlijden over te laten gaan op de langstlevende partner.
De staatssecretaris is van mening dat er geen knelpunt bestaat. Bij wettelijke verdeling gaat de ODV geheel over op de langstlevende partner. Is de wettelijke verdeling niet van toepassing dan kan de overgang op de langstlevende partner via het testament geregeld worden. Dit heeft de staatssecretaris ook al zo gemeld in antwoord op een vraag van het Kamerlid Omtzigt. Gelet op de mogelijkheden ziet hij geen aanleiding om de bestaande regeling aan te passen.
(Brief staatssecretaris van Financiën van 13 juli 2018, kenmerk 2018-0000096147)

(augustus 2018)

Hoge Raad: objectieve maatstaven zijn doorslaggevend bij vaststelling van de bedoeling van een vertrekregeling

In een langlopende RVU-zaak (regeling voor vervroegde uittreding) heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan. In de casus heeft de werkgever vanwege een reorganisatie een sociaal plan opgesteld. In dit sociaal plan zijn boventallige werknemers volgens het zogenoemde afspiegelingsbeginsel aangewezen, onafhankelijk van de leeftijd. Ook konden werknemers vrijwillig deelnemen aan de regeling via een ‘vrijwilligers en plaatsmakersregeling’. Hiervoor moest wel toestemming worden gegeven door de werkgever. In beide gevallen kon aanspraak worden gemaakt op een beëindigingsvergoeding die volgens de kantonrechtersformule is bepaald. De vergoeding bedraagt ‘maximaal de redelijkerwijs te verwachten inkomensderving tot het bereiken van de AOW‑gerechtigde leeftijd’. De werkgever heeft vervolgens het verzoek gedaan bij een inspecteur om te laten vaststellen de beëindigingsvergoeding geen vergoeding was in verband met een RVU. De inspecteur heeft het verzoek vervolgens afgewezen.
De zaak is na de rechtbank Zeeland-West-Brabant bij het Hof ’s-Hertogenbosch terecht gekomen. Het Hof oordeelde dat geen sprake was van een RVU omdat de uitkeringen of verstrekking niet bedoeld waren om te dienen als overbrugging tot de pensioendatum. Volgens het Hof zijn de objectieve kenmerken en de feitelijke invulling daarvan doorslaggevend.
Via cassatie kwam de zaak bij de Hoge Raad. De Hoge Raad volgde het Hof in de beoordeling dat objectieve kenmerken en de feitelijke invulling daarvan doorslaggevend zijn en stelt voorop dat bepalend is of de uitkeringen bedoeld zijn om te dienen ter overbrugging of aanvulling van het inkomen van de werknemer. Volgens de Hoge Raad doen niet ter zake:

  • De beweegredenen van de inhoudingsplichtige om dergelijke uitkeringen of verstrekkingen aan te bieden;
  • De intenties en keuzes van werknemers om gebruik te maken van een dergelijke vrijwilligers en plaatsmakersregeling;
  • De feitelijke uitstroom van werknemers;
  • De hoogte van de feitelijk overeengekomen beëindigingsvergoedingen.

Bovenstaande opsomming kan pas achteraf kenbaar worden terwijl vaststelling van de bedoeling van de regeling aan de hand van objectieve kenmerken en voorwaarden kan worden gebruikt om vooraf zekerheid te krijgen of sprake is van een RVU.
(Hoge Raad 22 juni 2018, nr. 16/06236, ECLI:NL:HR:2018:958)

Noot:

Het arrest schept duidelijkheid en geeft richting in de langlopende RVU-discussie. De uitkomst zal voor veel werkgevers een opluchting zijn. Ironisch is dat de Belastingdienst als werkgever met de vertrekregeling die daar heeft gegolden tijdens de reorganisatie, hier waarschijnlijk ook van profiteert.

(augustus 2018)

Vervolg Platform hypotheken

Minister Ollongren bespreekt binnen het Platform hypotheken met de sector mogelijke knelpunten in de hypotheekverstrekking met als doel tot gezamenlijke oplossingen te komen. Dit is een vervolg op het in 2017 gestarte Platform maatwerk. Dit platform heeft geleid tot concrete resultaten en vanuit de sector is aangegeven dat het nuttig is om periodiek te blijven overleggen over onderwerpen rondom hypotheekverstrekking. Ollongren wil de jaarlijkse bijeenkomsten blijven voortzetten.

Terugblik maatwerkproblematiek
Allereerst is teruggeblikt op de maatwerkproblematiek. Lang niet alle geldverstrekkers bieden maatwerk. Zij zijn daartoe ook niet verplicht. Oorzaken van het niet aanbieden zijn onder meer standaardisering en digitalisering, evenals ‘funding’ (hoger risicoprofiel en daardoor minder eenvoudig te financieren op de internationale kapitaalmarkt).
De knelpunten van vorig jaar zijn opgepakt.

Maatwerk gepensioneerden
De AFM heeft verduidelijkt hoe verantwoord maatwerk kan worden geboden aan gepensioneerden met een aflossingsvrije hypotheek en senioren die willen verhuizen naar een koopwoning met lagere lasten. Voor het verzilveren van overwaarde zijn er in de markt verschillende mogelijkheden zoals een (tweede) aflossingsvrije hypotheek of verkoop en vervolgens huren van dezelfde woning. Toetsen op werkelijke lasten bij senioren vergroten de verzilveringsmogelijkheden. Tegelijkertijd geven kredietverstrekkers en adviseurs aan dat de vraag naar de zogenoemde opeethypotheken beperkt is en dat in de toekomst een beperkte toename verwacht wordt.

Starters met flexibel inkomen
Verder is voor starters met een flexibel inkomen de zogenoemde Perspectiefverklaring in het leven geroepen evenals de Arbeidsmarktscan die de kansen op de arbeidsmarkt van een consument met flexinkomen laat zien. De Arbeidsmarktscan kent minder waarborgen dan de Perspectiefverklaring en dat maakt kredietverstrekkers terughoudend.

Aanbod koopwoningen
Zogenoemde koopstarters hebben te maken met stijgende huizenprijzen en een toenemend woningtekort. De vraag naar wonen in ‘hoogstedelijke woonmilieus in grote stedelijke regio’s’ neemt toe. Het bouwen op deze locaties is complex en het genoemde type woonmilieus is schaars. De minister is in gesprek met de grote stedelijke regio’s om de woningbouw te versnellen en de bestaande woningvoorraad beter te benutten.

Verduurzaming
Minister Ollongren roept de sector op om verduurzaming vast onderdeel te laten zijn van het koopproces door de nieuwe klant. Ook zouden huidige huizenbezitters benaderd moeten worden over de mogelijkheden om de woning te verduurzamen, bijvoorbeeld bij afloop van de rentevastperiode.
(Brief minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties van 5 juli 2018, kenmerk 2018-0000387104)

(augustus 2018)

Korte berichtenlabel

Korte berichten